Terug

Ontdek de voordelen van een persoonlijkheidstest

28 december 2019 door Marielle van Raaij

Persoonlijkheidstesten zijn een handige hulp voor een human resource manager, maar ook voor jezelf. Sommige mensen vinden zo’n test geen prettig idee. Het bedrijf kan op die manier achter allerlei karaktertrekken komen die niet echt nodig zijn om te weten. Een persoonlijkheidstest zegt echter alleen wat over taken die je goed kunt, in tegenstelling tot een test op persoonlijkheidsstoornissen die alleen een psycholoog af kan nemen. Ik zet de voordelen van een persoonlijkheidstest voor je op een rij.

Leer jezelf beter kennen

Een persoonlijkheidstest kan voor een werknemer of een werkzoekende een goede hulp zijn bij het ontdekken van sterke kanten. Zeker wanneer iemand af en toe vastloopt kan een test helpen. Een vastomlijnde en repetitieve taak kan erg moeilijk zijn voor een creatief persoon. Het helpt ook bij het solliciteren naar de juiste functies. Je kan de uitslag bijvoorbeeld ook meenemen in je CV bij je goede eigenschappen.

Hulp bij sollicitatieprocedures

Nog voor de kandidaat een voet binnen de deur heeft gezet zal een persoonlijkheidstest op verschillende manieren helpen. Bij de selectie, maar ook bij de voorbereiding. Om de test zinvol te gebruiken zal een HR manager namelijk eerst goed moeten nadenken over de competenties die voor de functie nodig zijn. Dat geeft extra inzicht in een functie.

Vervolgens kan het bedrijf de scores van verschillende kandidaten naast elkaar leggen en de kandidaat die het meest overeenkomt met het profiel als eerste uit nodigen. Dit beperkt het aantal uit te nodigen kandidaten aanzienlijk.

Tenslotte kun je naar aanleiding van de antwoorden van de test goed de diepte ingaan tijdens het sollicitatiegesprek.

Functiegericht zoeken

Ik heb het al eens eerder genoemd. Sommige bedrijven weten niet wat voor een schatten ze in huis hebben. Neem bijvoorbeeld de zoektocht naar een goede verkoper. Deze heeft een ander karakter nodig dan een boekhouder. Maar stel nu dat op de boekhouding iemand zit, die het bedrijf door en door kent en loyaal is, die over dezelfde competenties beschikt? Dat scheelt een hoop tijd en kosten in de werving en selectie. Het is daarom geen slecht idee om het personeel standaard een test af te nemen.

Team prestaties verbeteren

Binnen een team is het altijd een uitdaging om de verschilllende persoonlijkheden met de neus dezselfde kant op te krijgen.. Een persoonlijkheidstest kan dan helpen om te kijken op welke manieren het bedrijf de medewerkers kan ondersteunen om meer uit henzelf en uit het team te halen.

Gratis DISC persoonlijkheidstest

Op At Monday bieden we een gratis DISC persoonlijkheidstest aan. De Studdy DISC Professionele Persoonlijkheidstest gaat diep in op je manier van communiceren en je gedrag. Het eindrapport geeft inzicht in je persoonlijkheid en de manier waarop je communiceert in vier verschillende stijlen:

  • Dominant
  • Invloed
  • Stabiliteit
  • Conformiteit

De test is geschikt om aan je CV toe te voegen of kan voor bedrijven een tool zijn tijdens de sollicitatieprocedure. Je bent ongeveer een uur met de test bezig. Je krijgt direct de uitslag en uitleg over hoe je de resultaten moet beoordelen.

  • HR, Psychologie & Coaching