Terug

STOP! Vijf manieren om het bedrijfsjaar beter te beginnen

28 januari 2020 door Marielle van Raaij

We zitten al weer een tijdje in januari. Iedereen is uitgerust van de feestmaand en alle medewerkers zijn weer terug van vakantie. De meeste goede voornemens zijn alweer spaak gelopen. Er is zelfs een  “gooi je goede voornemens in de prullenbak dag” voor in het leven geroepen. Tijd om nu maar eens echt goed te beginnen met het nieuwe jaar. Door pas op de plaats te maken. We presenteren vijf manieren om het bedrijfsjaar beter te beginnen.

 

1 Rust

De kerstvakantie is voorbij. De collega’s zijn terug. Juist nu is het een goede periode om een slow start te maken en iedereen de gelegenheid te geven om relaxed aan een nieuw jaar werken te beginnen. Direct in de vijfde versnelling in januari is geen goede zaak. Het kan zelfs averechts werken als werknemers het gevoel hebben direct de ratrace in te moeten stappen. Het veroorzaakt motivatieproblemen en spanningsklachten.


Deze tijd is juist goed om terug te kijken op het vorige jaar en je af te vragen welke klussen zijn blijven liggen en waar je onnodig veel tijd aan hebt besteed. Ook is het goed om eens naar je eigen rol in het geheel te kijken. Koop een boek op het gebied van zelfreflectie of begin in plaats van met sporten met ontspannende activiteiten als yoga.

 

2 Reflectie door cijfers

Niets verleidelijker dan direct het nieuwe jaar te starten met oude targets en oude taken. Toch is het verstandig om juist nu op zoek te gaan naar cijfers en statistieken. Niets zo rustgevend aan het begin van het jaar als een goede grafiek. Waarin in één oogopslag duidelijk is waar je sterke en je zwakke punten liggen. Nog geen goede management informatie? Er zijn programma’s en cursussen beschikbaar op dat gebied, zoals bijvoorbeeld BiSL, Business Information Services Library. Een manier om managementinformatie in je bedrijf te introduceren.

 

3 Vraag het je klanten

Zelfreflectie is handig om terug te blikken op het vorige jaar. Een andere manier om het jaar goed voorbereid in te gaan is een onderzoek doen onder je klanten. Wat vonden ze van de service of wat was hun ervaring met producten of diensten? Feedback van klanten kun je krijgen via onder andere:

  • Enquêtebox op de site
  • Direct vragen
  • Analyse van websitegebruik
  • Enquêtes na afloop telefoongesprek
  • Testpanels
  • Vergelijkingssites

Soms kan dat behoorlijk confronterend zijn. Maar bedenk dat uit onderzoek is gebleken dat merkbekendheid voor meer klanten zorgt dan productbekendheid. Je goede naam is dus erg belangrijk.

 

4 Feedback van collega’s

Eigenlijk zou dit op één moeten staan. Want wie hebben nu een beter overzicht van de zaken die niet lekker lopen dan medewerkers in het bedrijf? We hebben ook een leuke korte cursus over het nut van feedback beschikbaar, als je je in het thema in wilt lezen.

 

 

5 Plannen maken

Alles wat beter kan op een rij? Dan is het tijd om plannen te maken voor het nieuwe jaar. De strategie uitstippelen en te delen met de collega’s. Verandering binnen je bedrijf is een constant proces, dus is het erg belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Verandermanagement kan je daar bij helpen.

  • Management
  • Persoonlijke Effectiviteit