Terug

Leer beter naar een ander luisteren!

24 december 2019 door Olav Kaspers

Hoe luister jij naar anderen? Misschien denk je dat je goed luistert en doe je dat ook wel. Maar hier bedoel ik manieren waarop je niet naar iemand kan luisteren. Hoe je de ander het gevoel geeft dat je niet echt hebt begrepen wat hij heeft gezegd. Het gaat bij luisteren namelijk niet alleen om hoe goed je hebt gehoord wat de ander zegt. Nee, het gaat om hoe je vervolgens reageert. Hieronder noem ik de tien dingen die je in ieder geval niet moet doen met daarbij een voorbeeld.

We gaan daarbij uit van luisteren naar een probleem bij de ander. Daarvoor is het belangrijk dat degene met het probleem het verhaal helemaal af kan maken. De onderstaande reacties kappen dat verhaal als het ware af. Dat geeft de ander het gevoel dat je niet echt invoelt met het probleem, hoe goed de reactie in eerste instantie ook bedoeld is.

10 manieren hoe je niet echt luistert maar de ander afkapt

1 Commanderen - Ik heb je wel gehoord, maar ik vind toch dat je moet doen wat ik wil.

2 Waarschuwen - Als je nog een keer zoiets zegt, dan ben ik er vandoor.

3 Moraliseren - Je zegt dat wel over die ander, maar hij heeft echt het beste met je voor

4 Raad geven - Oh, is dat gebeurd? Dan kun je het beste mijn advies opvolgen.

5 Bekritiseren - Je denkt dat het je niet lukt, maar je bent gewoon lui

6 Diagnose stellen - Lukt het niet? Dat komt omdat je het verkeerd doet,

7 Geruststellen - Oh, jou is dat overkomen? Het komt wel goed hoor.

8 Ondervragen - Je taak raakt niet af? Hoezo dan? Hoeveel tijd heb je eraan besteed?

9 Negatief gedrag prijzen - Het is niet af en dat vind je vervelend?. Maar je hebt toch je best gedaan?

10 Grapjes maken - Je hebt stress? Ik maak je wel even aan het lachen met deze grap.

Jouw waarheid is niet de waarheid van de ander

Hoe luister je dan wel goed? Het belangrijkste is dat je beseft dat de waarheid van de ander niet hetzelfde hoeft te zijn als die van jou. Je moet je bewust zijn van jouw eigen kijk op dingen. Probeer het eens vanuit het perspectief van de ander te zien. Wat is het een probleem? En hoe komt het dat de ander dat als een probleem ervaart?

Laat de ander helemaal uitpraten en breek niet in. Stel open vragen en één vraag per keer. Bedenk dat meningsverschillen onvermijdelijk zijn en accepteer dat. Vraag ook hoe de ander zich er bij voelt.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je niet gaat luisteren alsof het een trucje is, waarbij je kunstjes gaat toepassen. Maak daarom eerste goed tijd, zodat je je echt op de ander kan concentreren. Zoek eventueel een plekje op waar je je allebei op je gemak voelt. Luister oprecht en doe moeite om je echt te interesseren op wat de ander verteld. Het is namelijk onmogelijk om een gesprek gaande te houden zonder dat de ander aanvoelt dat je eigenlijk iets anders wilt doen.

  • Communicatie & Presentatie
  • HR, Psychologie & Coaching