Terug

7 tips om gezonder te gaan eten

23 december 2019

Het is 1 januari en een nieuw jaar gaat weer van start. De goede voornemens staan netjes op een lijstje op je koelkast geplakt en je bent vol goede moed. Helemaal bovenaan je lijst staat in grote letters: “gezonder eten”, maar terwijl je dit leest ruik je de overheerlijke geur van oliebollen nog uit de keuken komen. 

Waarschijnlijk zullen velen van ons (waaronder ikzelf) zich hierin wel herkennen. Gezond eten lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan gezond eten erg lekker zijn. Daarnaast heeft het op de lange termijn enorm veel voordelen. Je zult namelijk merken dat je beter gaat presteren, minder stress hebt, beter in je vel zit, je fitter voelt en beter op gewicht bent. Wie wil dit nou niet? Ik heb hieronder 7 tips op een rijtje gezet die je zullen helpen om gezonder te gaan eten.

1. Suiker minderen

Helemaal suikervrij eten is onmogelijk, maar omdat er al veel suikers voorkomen in natuurlijke producten zoals fruit, melk en brood is het belangrijk om andere suikerrijke producten te laten staan. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld honing of agavesiroop. Natuurlijk is het niet erg om af en toe te zondigen, maar probeer dat stuk taart eens af te wisselen voor een bakje bosbessen. Hier zitten namelijk minder suikers in en tegelijkertijd super veel vitamines en mineralen. 

2. Stop met kant en klaar

Met kant en klaar bedoel ik niet alleen magnetronmaaltijden, maar bijvoorbeeld ook pastasauzen en saladedressings. In deze producten zit onnodig veel suiker en zout verstopt. Ook worden er andere ongezonde smaakversterkers en conserveermiddelen aan toegevoegd. Probeer zo puur mogelijk te eten. Het kost misschien meer tijd, maar door alles zelf te maken kan je precies bijhouden wat er in je eten gaat en zo voorkom je  bijvoorbeeld onnodige hoeveelheden suiker.

3. Gevarieerd eten

We kennen allemaal de schijf van vijf wel. Dit is een handig hulpmiddel om te kijken of je gevarieerd eet. Zorg ervoor dat je elke dag uit alle 5 categorieën hebt gegeten of gedronken. Binnen deze categorieën is het ook belangrijk om af te wisselen. Spinazie is bijvoorbeeld gezond, maar dit moet je niet elke dag eten. Wissel af met kleur! Daag jezelf eens uit en probeer andere soorten groenten en fruit. Probeer elke dag minstens 2 verschillende kleuren groenten te gebruiken in je maaltijd.

4. Sneller vol zitten

Als je gezond voedsel eet waar veel voedingsstoffen in zitten, zul je zien dat je sneller verzadigd bent. Je merkt dit bijvoorbeeld bij wit stokbrood: heerlijk, maar niet zo voedzaam als meergranenbrood. Van een flinke snee meergranenbrood zul je dan ook sneller vol zitten dan van een wit stokbrood. 

5. Veel water drinken

Cola, ijsthee, en vruchtensap kunnen erg lekker zijn. Toch is het niet geheel onbekend hoeveel suiker hierin zit. Probeer daarom deze producten eens te vervangen door een glas water, spa rood of thee. Voeg wat citroen en/of munt toe voor een ‘minder saaie’ smaak. Door minder of zelfs geen kant en klare sappen te drinken zul je een enorme hoeveelheid suiker ontlopen. 

6. Externe hulpmiddelen 

Er zijn een hoop andere middelen die je kunnen helpen om gezonder te gaan eten, zoals boeken of cursussen. Zelf heb ik heel veel gehad aan de online cursus ‘Gezonde voeding in één maand’ op At Monday. Hierin worden fabels van feiten onderscheiden en bouw je in een maand stap voor stap een gezond eetpatroon op door dagelijks je voeding een beetje aan te passen. Andere aanraders zijn de online cursussen ‘Met lekker eten gezond en fit blijven’ en ‘Vitaminen - Mineralen’.

7. Rustig aan doen

Een gezond eetpatroon bouw je niet in een paar dagen op. Hier gaat tijd overheen. Gun jezelf die tijd ook en wees niet te hard voor jezelf. Af en toe zondigen is niet erg, maar geniet er dan vooral extra van. Denk eraan dat ieder mens anders is, dus kijk wat bij jou werkt en wat niet. Als je maar blijft genieten.

  • Gezondheid, Zorg & Welzijn
  • Overig