Terug

Verhoog je omzet, start met effectief verkopen. 

24 december 2019 door Marielle van Raaij

Verhoog je omzet, start met effectief verkopen. 

Waar vinden we onze klanten en hoe kunnen we effectief verkopen? Dat is een vraag die ons als winkel of adviseur blijft bezighouden. Tegenwoordig zoeken we het vooral online. Pinterest, Instagram en Facebook zijn de plekken waar ondernemers graag hun hippe foto’s en coole evenementen presenteren. Adverteren via Adwords en via Facebook marketing kost geld, maar is nog altijd goedkoper dan een advertentie in een lokale krant. Vooral voor bedrijven met een fysieke winkel of een bedrijf in de adviesbranche levert dit een echte uitdaging op. Het gevaar hiervan is dat je als ondernemer soms te veel op kunt gaan in alle online perikelen en vergeet wat je core business is: verkopen. En dat is lastig op social media. Waar je een winactie geen winactie mag noemen en een verloting geen verloting. Dat schrikt immers de tere ziel van de Facebooker en Instagrammer af.

HET BELANG VAN EEN HOGE AFZET

Waarom moet je veel verkopen? Eigenlijk is het een rare en overbodige vraag. Toch zijn veel bedrijven meer bezig met inkoop, adverteren en social media dan met ouderwets verkopen. Op Instagram en Facebook staat een verkooppraatje nu eenmaal minder goed dan een sensationeel bedrijfsuitje of een bijzondere productfoto. Het is dan ook doorslaggevend dat je beseft dat verkopen de kern van je bedrijf is.

Reclamekosten, productpresentatie, personeel en kwaliteit van de inkoop leggen een grote druk op de winst. Door toenemende concurrentie van het internet en stijging van bedrijfskosten is het moeilijker om een gezonde winstmarge te behalen. Een hoge afzet is dan essentieel. Dan sta je ook sterker tijdens inkooponderhandelingen en nemen overheadkosten af. En een hoge afzet krijg je alleen door veel te verkopen.

Bij fysieke winkels of lokaal gerichte adviesbureaus gaat er niets boven mond-tot-mond reclame. Hoe meer producten over de toonbank gaan, hoe meer mensen kunnen vertellen wat een goede service je verleent. Een vriendelijke en bekwame verkoper zorgt voor toegewijde klanten. En toegewijde klanten komen graag nog eens terug en nemen hun kennissen mee.

REDENEN WAAROM KLANTEN LIEVER EEN FYSIEKE WINKEL BEZOEKEN

ABN-AMRO heeft een onderzoek gedaan naar de toekomst van de fyieke winkel*. Uiteraard zijn er meer, maar we noemen de top vijf van redenen dat een klant liever naar de winkel in de buurt gaat dan online iets besteld.

Uitproberen en testen

Schoenen passen doen we toch het liefste in de winkel. Staat het mooi? Zit het goed? Past het bij mij? Dat zijn vragen die nog steeds het beste een verkoper of verkoopster kan beantwoorden. Retourkosten spelen daarbij ook een rol.

Snel iets kopen

Onderweg en iets vergeten. Geen internet bij de hand. Wanneer je snel iets wilt kopen gaat er niets boven de winkel in de buurt.

Twijfel

Klanten weten soms gewoon niet precies wat ze willen. Of ze hebben een bepaald product voor ogen en weten nog niet exact welk merk bij ze past of welk type ze nodig hebben.

Advies

Sommige producten zijn gewoon te ingewikkeld om online te verkopen. Hoe goed de FAQ’s ook zijn, er gaat niets boven een uitleg door een medewerker in een winkel. Het kan ook riskant zijn om iets online te kopen. Zeker bij grote producten. En ook nazorg willen klanten het liefst in persoon en niet aan de telefoon.

Totaalervaring

Gezellig met je familie of vriendinnen een dagje winkelen doe je niet online. Daar is geen koffietentje, geen geur en geen kleur. Totaalervaring is nog steeds een belangrijke reden om “naar de stad” te gaan. Maar ook het gevoel van thuis in de lokale supermarkt speelt mee.

KLANTEN BINNENHALEN EN OVERHALEN

Hoe kun je het best een gesprek met de klant beginnen en eindigen? Wat willen klanten precies en hoe kun je daar het best op ingaan? Vaardigheden in effectief verkopen zijn cruciaal en raken ondergesneeuwd in online schone schijn.

“Kijken, kijken, niet kopen”

Uitproberen en testen is veruit de grootste reden (35%) dat klanten naar je winkel komen. Vaak hebben ze van te voren al een selectie gemaakt op vergelijkingssites. Des te belangrijker is het dat je in staat bent om deze klanten op een effectieve wijze tot een aankoop te bewegen en ze niet met lege handen de winkel uit te laten gaan voor een goedkopere versie online. Tijd dus om minder online marketeer te zijn en meer verkoper.

* https://www.abnamro.nl/nl/images/Content/Nieuw_Grootzakelijk/008_Sectoren_en_trends/01 1_Retail/1735594/Pdf_20180913_De_toekomst_van_de_fysieke_winkel.pdf

Wil je je verder bekwamen in dit onderwerp start dan de bijpassende cursus: EFFECTIEF VERKOPEN

  • (Online) Marketing & Sales